archive

Anyagmérnöki és gépészmérnöki képzések a Dunaújvárosi Egyetemen

2017. január 24.

 

A Dunaújvárosi Egyetem Műszaki Intézetének nagy hagyományokkal rendelkező képzései az anyagmérnöki és a gépészmérnöki alapképzések. A több évtizedes múltú szakokon a nagy tapasztalattal és szerteágazó ipari kapcsolatokkal rendelkező oktatói állomány mellett modern infrastruktúra segíti az oktatást. Laboratóriumainkat az elmúlt tíz év beruházásainak köszönhetően világszínvonalú mérőeszközökkel, berendezésekkel szereltük fel, melyeket a diákok a gyakorlatok során megismernek, használnak.

 

Az anyagmérnöki szakon anyagtechnológusi specializáció működik. Itt a hallgatók az ipar elvárásainak megfelelően, korszerű ismereteket kapnak, mind a fémtechnológia, mind a kerámia- és polimer technológia, valamint a roncsolásos és roncsolásmentes anyagvizsgálat témaköreiből. A képzés alatt diákjainknak lehetősége van bekapcsolódni az ipari kutatómunkákba, mely során a jól felszerelt metallográfiai, optikai- és pásztázó elektronmikroszkópos laboratóriumban, valamint a fizikai szimulációs berendezésen végezhetnek technológiai és anyagvizsgálatot. A végzett hallgatók elhelyezkedési és kereseti lehetőségei Magyarországon és külföldön is egyaránt jó.

 

kep1

Anyagvizsgálat az egyetem laboratóriumában (K+F+I tevékenység)

 

A gépészmérnöki alapszakon jelenleg a karbantartás és a mechatronika szakirány működik. A szakon a hallgatók a magas szintű elméleti képzés mellett, a jól felszerelt laboratóriumokban és műhelyekben, kiemelkedő gyakorlati oktatásban részesülnek. Az országban szinte egyedül nálunk megjelenő karbantartási szakirány a magyar ipar számára kiemelt jelentőségű. A hallgatók a legmodernebb berendezéseken és laboratóriumi eszközökön tanulhatják meg a karbantartáshoz kapcsolódó technológiákat, elismert ipari szakemberektől sajátíthatják el a szakmai fogásokat. Diákjaink a képzés során megismernek olyan karbantartás-stratégiai elemeket, amelyek a kisüzemi munkavégzéstől a magas fokon automatizált nagyüzemi termelésig, lehetővé teszik a biztonságos és költséghatékony termelést. A Dunaújvárosi Egyetemen végzett gépészmérnökök az egész országban keresettek, mind a magyar, mind a külföldi cégek részéről. Biztos tudásuknak és gyakorlati ismereteiknek köszönhetően, rövid időn belül, magas jövedelmet tudnak elérni a versenyszférában.

 

kep2

Jól felszerelt laboratóriumok, modern eszközök az egyetemen.

 

A Dunaújvárosi Egyetem Műszaki Intézete a jövőben a K+F+I tevékenységét az elektromobilitás területével bővíti, mely kiegészíti és egyben új teret nyit az oktatási és kutatási portfóliója tekintetében. Az elektromos közlekedésben, az elektromos járművek működésében nagy hangsúllyal jelennek meg az összetett mechatronikai rendszerek, a villamos hajtástechnika, szenzor és aktuátor technika, valamint a korszerű számítógép alapú irányítástechnika, mely a gépészmérnöki alapképzés mechatronikai specializációjának fő ismeretanyagát adja.

 

kep3

Az elektromobilitás kiemelt szerepet játszik az egyetem életében.

 

Azoknak a hallgatóknak, akik szeretnék folytatni a tanulmányaikat mesterszakon, lehetőségük van a Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnöki MSc képzésére jelentkezni. Ezen a szakon az egyre népszerűbb élettartam gazdálkodás szakirányon tanulhatnak mely egyre keresettebb a térségi iparvállalatok részéről. A képzéseink iránt leginkább érdeklődő nagyvállalatok között van a Dunai Vasmű, a Paksi Atomerőmű, valamint a Hankook konszern. E cégek tevékenységéhez szorosan kapcsolódó szakirányú továbbképzési szakokat is folyamatosan indít egyetemünk.

 

kep4

Egyre népszerűbb a Dunaújvárosi Egyetem a külföldi hallgatók körében.

 

Az elmúlt években a Dunaújvárosi Egyetem népszerűvé vált a külföldi hallgatók körében is, jelenleg az egyetemen mintegy kétszáz külföldi hallgató tanul a világ tizenöt országából. Az angol nyelven folyó képzésekre magyar hallgatók is bejárhatnak, ezzel erősítve nyelvtudásukat.

Kiterjedt nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően hallgatóink Európa szinte minden országába lehetőségük van eljutni részképzésre, de számos Európán kívüli ország egyetemével is kapcsolatban vagyunk. Diákjaink ma már Oroszországban, vagy Brazíliában is hallgathatnak egy-egy szemesztert, melyet elfogadunk a képzés részeként.

 

A Dunaújvárosi Egyetemnek jelenleg 22 hazai céggel van duális képzési szerződése. Magyarország legnagyobb cégei mellett több középvállalkozás is várja anyagmérnök és gépészmérnök hallgatóinkat duális képzésre. Azok a hallgatók, akik vállalják ezt a képzési formát, a képzés végére ipari gyakorlattal rendelkező mérnökökké válnak, ennek köszönhetően nagy előnnyel és jó esélyekkel jelenhetnek meg a munkaerőpiacon.

 

Hírarchívum

Eseménynaptár