fejlec_uniduna_elj_tanulj Középeurópai Technológiai és Innovációs Közhasznú Kft.

DUF-receptek

2012. május 31.

Főzőversenyeink legjobb receptjei dr. Szántó Jenő örökös zsűrielnök jóváhagyásával

IMG_7689IMG_7703_totalIMG_7717


A Sztálinvárosi Leopárdok bosnyák göngyölt pásztorhúsa

 

Ezt a receptet évekkel ezelőtt sajátítottam el egy bosnyák hegyi pásztortól, aki a nagyapjától tanulta. Állítólag a sok hagyma, amiben megfő az étel, olyan erős fertőtlenítő hatású, hogy a megfázásos időszakban, a nyirkos reggeleken megvédi a pásztort a légúti betegségektől.

 

A receptet direkt szokatlan formában írom, a jelzők alapján kitalálható az alapanyag is.

 

Végy két kiló makóit, vágd apróra, tedd fel sertészsírban üvegesre pirulni, ha elkészült, rakd félre. Fűszerezd annyi féle zöldfűszerrel, amennyi csak van.

 

A karaj szeleteket klopfold ki, hintsd meg jódozott asztalival, majd rakj bele csíkokra vágott kaliforniait és angolszalonnát. Göngyöld össze, szúrd át hústűvel.

 

A göngyölt húsokat rakd bele a pirított hagyma halomba, tölts rá egy kis száraz fehéret és lassú tűzön párold addig, amíg a hús megpuhul. Kevergetni nem muszáj, kicsiny az esélye, hogy odakozmál.

 

Köretnek készíts póréhagymás, pirított hagymás, hússzaftos tört burgonyát.

 

Tálalás előtt közvetlen tégy a forró köretre pincehideg tejfölt.

 

Jó étvágyat!

Szacsa




Pusztai Pince pörkölt a hegyek közül A’ LA GéMSz

by.: Zsáki István (Mex) & Sári Géza

Műszaki Menedzser szakos hallgatók {2012. Április 28}


Hozzávalók

· Füstölt csülök, Füstölt disznó farok

· Karaj

· krumpli

· paradicsom

· paprika

· ízlés szerinti csípős zöldpaprika

· hagyma

· 1 üveg egri bikavér


Fűszerek

· Tárkony

· Majoranna

· Bazsalikom

· Ételízesítő

· Őrölt kömény

· Foghagyma granulátum.

· Édes fűszer paprika

Egy rekesz sör


Elkészítése


Először is iszunk egy jó pofa sört. Ez mindennek az alapja.

A hagymát felszeljük és némi zsíron és vagy olajon megpirítjuk, szép üvegesre.

Majd iszunk egy kicsit a sörből.

Ezt követően a Paprikát és paradicsomot hozzá adjuk a bográcsban piruló hagymához, így készítve egy lecsós alapot.

Iszunk egy Tükröst a sörből.

Ha már kellőképpen rotyog, adjunk hozzá egy keveset a foghagyma granulátumból illetve a tárkonyból.

Mivel lassan ízlelni kell, ezért fel kell, frissítenünk ízlelő bimbóinkat tehát iszunk egy erőteljes tükröst a sörből.

FONTOS Sót még ne tegyünk bele.(Valamennyi van, a foghagyma granulátumban az még elfér).

Hozzá adjuk a füstölt csülköt és farkat, majd ha kezdi kiadni az ízét hozzá, adjuk a húst, és ezzel a lecsós alappal pároljuk majdnem készre. A hússal együtt adjuk hozzá a pirospaprika kivételével az összes többi fűszernek a felét.

Mivel az előző egy hosszabb folyamat ezért megiszunk minimum egy Sört EKS-re és egyet Tükrösre.

Ezt követően felöntjük vízzel és elkezdjük a megmaradt fűszerekkel tovább ízesíteni. Ennél a résznél kerül bele a só. NE sajnáld, hiszen a krumpli fel fog majd szívni belőle, tehát ha kissé elsózod, akkor sincs nagy gond.(Lássuk be amennyit eddig ittunk nem kizárt az elsózás esélye)

Ha elsóztad, azért ha nem akkor, azért de valamiért biztos innunk kell egy EKS-et.

Ennél a pontnál kerül bele az apróra vágott krumpli. Ha az kellőképpen megfőtt kóstolj, hogy az ízek menyire érződnek, és saját belátás szerint ízesítsd újra. Ha ez megtörtént mehet bele a bikavér majd hagyjuk egy kicsit még főni és ezt követően lehet tálalni.

A jól végzett munka körömére iszunk 3 EKS-et.

 


Vörösboros sertéspörkölt bográcsban


recept kitalálója: Simon Lilla
szakács: Simon Lilla, Kéri Patricia

előkészület: 30 perc, több sör függvényében 1 óra

elkészítés: 1-1,5 óra

 

Hozzávalók

· 3 kg sertéscomb

· 10 nagy vöröshagyma

· 5-6 paradicsom

· 5 nagyobb paprika

· kevés olaj

· pirospaprika

· őrölt bors

· só

· vegeta

· pár szem csípős paprika

· 0,5-0,8 dl vörösbor

 

 

Elkészítés

1. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikával és a paradicsommal együtt. A húst is tetszés szerinti kockákra vágjuk. A bográcsba kevéske (mi 'éppenhogy csak legyen' szeretjük) olajat öntünk, majd rászórjuk a kockákra vágott hagymát.

 

2. Szép üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a paradicsomot és a paprikát, mintha lecsót készítenénk. Amikor a paradicsom és a paprika is pirult kicsit, rátesszük a húst, amit fehéredésig sütünk.

 

 

3. Ekkor rászórjuk a pirospaprikát, amivel átforgatjuk, de hogy nehogy leégjen, kis pirítás után felöntjük vízzel, hogy a husit éppen ellepje. Megszórjuk a borssal és a sóval. Majd hagyjuk levében főni. (Ha esetleg menetközben lefő a lé, utána öntünk, és kóstolás útján tovább ízesítjük.) Tehetünk bele még egy csipet őrölt köményt is. Addig főzzük ameddig a hagyma, paprika jó alaposan szétfő, jó sűrű szaftá alakulva, a hús pedig finoman megpuhul. Amikor már jónak találjuk, akkor beleöntjük a vörösbort, kicsit rottyantunk rajta és máris kész.

 

4. Főzhetjük gombával is, ha így szeretnénk, akkor az elején a dinsztelt hagymához adjuk a paprikával és a paradicsommal együtt. És szinte mindig frissen őrölt fűszereket használunk, ami szintén finomít az ételeken.

 

Jó étvágyat!

PÁFÓ Csapat

 

 



Pigi chilis babja: Ay caramba!

Hozzávalók 20 főre:

 

- 3,5 kiló darált sertés lapocka

- 20 dkg erdélyi szalonna

- 3 fej vöröshagyma

- 5-6 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum

- 10 konzerv fehérbab

- 10 konzerv vörös/vesebab

- 4 konzerv hámozott egész/kockázott paradicsom

- 40-50 dkg főtt csemegekukorica

- 25 deka sertészsír

- fél csomag bazsalikom

- fél csomag oregánó

- egy lapos evőkanál édes pirospaprika

- ízlés szerint só, feketebors

- 6-7 késhegynyi őrölt Bhut Jolokia (szellem paprika) chili


Elkészítés:

- A chili porral riogatom a bogrács körül sündörgőket.

- A zsíron lepirítom a szalonnát.

- Körbenézek és a szomszédban bográcsozókkal megkóstoltatom a chilit, majd a vörösödő arcokon jót mulatva visszabattyogok a saját standomhoz.

- Látván, hogy a szalonna kész, üvegesre főzőm rajta a kockára vágott vöröshagymát.

- A felbátorodott szomszédok szenvedés után érzett olthatatlan vágyát kielégítve ismét járok egy kört a szellem paprikás szelencémmel. A látvány felbecsülhetetlen.

- Hozzáadom a darált húst és hagyom, hogy levet eresszen, ekkor belemorzsolom kézzel a bazsalikomot, az oregánót, végül a többi fűszert a kinyomott fokhagymával együtt hozzáadom, és jól összekeverem az egészet.

- A többi standról egyre sűrűbben járnak át a kukták, hogy vendégszereplőként az én paprikámból is tegyenek az ételükbe! Több paprikám fogyott ez alatt az egy-két óra alatt, mint eddig egész évben! Holnap micsoda meglepetésben lesz részük a vécén!

- Amint a hús megfőtt, hozzáadom a paradicsomot, babot, kukoricát és addig főzöm, amíg rendesen be nem sűrűsödik.

- A szomszéd CSAK-os asztalnál az egyik gyanútlan katonának (nevezzük mondjuk Pepének) egy akkora adagot adnak a "kis barátomból", amit én egy kiló pácolt húshoz használok fel. A testnedvek összefolyása, a leégett szájpadlás és az ízlelés teljes elvesztése a legbiztosabb módja annak, hogy valaki fejébe beleverjük: előbb kérdezz, csak azután kóstolj!

- A végén ízlés szerint lehet még hozzáadni a Bhut Jolokia porból, de a 12-14 késhegynyi mennyiséget nem érdemes túllépni.

 

Tanácsok:

 

- A konzervek levével érdemes óvatosan bánni, nem mindet hozzáadni, csak ha szükségesnek érezzük.

- A sót érdemes két lépésben hozzáadni, a húsnál és a babnál, hogy nehogy elsózzuk.

- A chilivel óvatosan kell bánni, lehetőleg vegyvédelmi ruhában adjuk az ételhez. Kellő pénzügyi háttérrel rendelkezők távirányítású ipari robotkart is használhatnak a direkt kontakt elkerülése érdekében.

 

Jó étvágyat!

 
 



 

Eseménynaptár