archive

HALLGATÓI SZERVEZETEK

2014. március 24.
A Dunaújvárosi Főiskolán különböző, hallgatók által alapított és irányított szakmai szervezetek, öntevékeny körök és szakkollégiumok működnek. Ezek a körök a hallgatók szabadidejének színvonalas és tartalmas időtöltését szolgálják, kiegészítve különböző magas színvonalú szakmai ismeretek elsajátításával.


DF SZAKKOLLÉGIUMI RENDSZERGazdálkodástudományi Szakmai Kollégium (GTSZK)

A Gazdálkodástudományi Szakmai Kollégium célja, hogy a jövő vállalkozói és gazdasági vezetői számára már a főiskolai évek alatt lehetővé tegye azt, hogy a szakmai tanulmányok folytatása mellett magas színvonalú vezetői képzésben részesüljenek, vállalkozói-vezetői gyakorlatot és készségeket, modern gyakorlati és menedzsment ismereteket sajátítsanak el öntanuló módon és magas fokon.

Mindezek mellett célja, hogy az érdeklődő és szakmailag elkötelezett gazdálkodástudománnyal (Gazdász és Műszaki Menedzser egyaránt) foglalkozó hallgatókat összefogja, segítse kutatómunkájukat, és színvonalas rendezvényeket szervezzen a részükre.

A GTSZK fő feladatai

a) Tagjai számára – a főiskolai kötelezettségek eredményes teljesítése mellett, azokon túlmenő – egyéni és közös alkotó-, kutatómunka feltételeinek megteremtése, biztosítása.

b) Hatékony fórum megteremtése minden olyan kezdeményezésnek, mely a GTSZK hallgatóinak kulturális fejlődését, szakmai-, közművelődési-, szabadidő-eltöltési és szórakozási igényeinek minőségi biztosítását, hatékony képviseletét, oktatási, tudományos tevékenységének segítését célozza.

c) Saját kurzusrendszer beindításához szükséges alapok megteremtése, majd a rendszer kialakítása, működtetése és folyamatos továbbfejlesztése.

d) Olyan fórum megteremtése, mely teret biztosít a szakmai ismeretek bővítésének, az eszmecserének és a vitának. Ennek eszközeként szakmai elektronikus fórum, adatbázisok és publikációs lehetőségek létrehozása és üzemeltetése.

e) A hallgatói öntevékeny csoportok tevékenységének segítése, pályázati úton való támogatása, továbbá kapcsolatok felvétele és ápolása más hazai, illetve külföldön működő szakmai és érdekképviseleti diákszervezetekkel. Közreműködés a pályakezdő fiatalok továbbképzésének, elhelyezkedésének elősegítésében. Ennek keretén belül állásbörzék, konferenciák, szakmai rendezvények szervezése.

Elérhetőségek:

Kerpely Antal Kollégium, 2400. Dunaújváros, Dózsa György út 33.

Szakkollégium elnöke: Horváth Ádám (horv.adam89@gmail.com)


Kerpely Antal Computer Szakkollégium (KAC)

A Kerpely Antal Computers Szakkollégium öntevékeny szervezetként működik a Dózsa György út 33. sz. alatti kollégiumban. Célja, hogy a jövő mérnökeinek és műszaki vezetőinek lehetővé tegye, hogy magas színvonalú, vezetői képzésben részesüljenek, mérnöki-vezetői gyakorlatot, modern gyakorlati és műszaki ismereteket sajátítsanak el már a főiskolás évek alatt. A felsőoktatásban töltött évek legfontosabb eleme a gyakorlati tudás elsajátítása. Szakkollégiumunk pedig ebben próbál segítséget nyújtani minden fejlődni, ill. tanulni vágyó fiatalnak.

Öntevékeny körünk tagjai számára szakmai kirándulásokat, gyárlátogatásokat szervezünk, szorgalmi időszakban pedig bárki részt vehet az általunk tartott nyílt előadásokon, hallgatói érdeklődés szerinti témákban: Linux, Bash, Script, HTML, PHP, Perl, 3DMAX, Internetes grafika, stb.


A szakkollégium eddigi rendezvényei:

2003. I. Informatikus Szakmai Nap, LNX, Stormregion, Mplayer, Kürt Computer

2003. Resource 2K3, Demo vetítés

2004. II. Informatikus Szakmai Nap, NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet)

2004. PHP-Roadshow,

2004. FSF Roadshow

2004. Java Szakmai Nap, SUN, Borland, Oracle, IBM

2005. II. PHP – Roadshow

2006. Sybase szakmai nap

2007. Apple szakmai nap

2008. Gogreen szakmai nap

2010. Linux4Ever - Linux szakmai nap

2011. IPv6- ás szakmai nap.

A KAC seniorjai között olyan pártoló tagokat találhatunk, akiket az ország legnevesebb szakemberei között tartanak számon, pl.: Botka János (NIIF - grid projectfelelős), Ponekker Zoltán (Mplayer coder), Papp Gábor (Európai Programozó verseny különdíjasa).


Elérhetőségek:

Kerpely Antal Kollégium, 2400. Dunaújváros, Dózsa György út 33. 7. em. 702

Szakkollégium elnöke: Opolczer Dániel (opolczer.dani@gmail.com)Műszaki Szakmai Kollégium (MSZK)

A Műszaki Szakmai Kollégium tagjai a Dunaújvárosi Főiskola gépész-, kohász ill. műszaki tanár-tanárgépész szakos hallgatói lehetnek.

A Műszaki Szakmai Kollégium célja, hogy a jövő mérnökei és műszaki vezetői számára már a főiskolai évek alatt lehetővé tegye azt, hogy a szakmai tanulmányok folytatása mellett magas színvonalú vezetői képzésben részesüljenek, mérnöki-vezetői gyakorlat és készségeket, modern gyakorlati és műszaki ismereteket sajátítsanak el.

Az MSZK öntevékeny szervezetként működik. A szakmai felügyeletet a Dunaújvárosi Főiskola végzi a rendezvények elszámolása a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnöki, kohómérnöki illetve anyagmérnöki szabályzata szerint történik.

Tagfelvétel évente kétszer történik. Az első szeptemberben (a beiratkozás után), ekkor elsősorban az újonnan érkező elsőéves hallgatóknak és egy a második félévben.


Legfőbb tevékenységünk abból áll, hogy különböző -főképen szakmai- előadásokat szervezünk, ezekre mind az iparból, mind szakmai tanáraink köréből hívunk előadókat. Így a tantervi kötelező tananyagon túl érdekes és gyakorlati dolgokat tartalmazó ismeretekkel bővíthetjük tudásunkat. (pl. Auto-Cad tanfolyam, karosszériatervezésről szóló előadás-sorozat is melyet a németországi mercedes cég egy tervező-mérnöke tartott, ez a végén egy kétnyelvű vizsgával zárult). Kiemelendő az is, hogy már egyes tagjaink is járnak előadásokat tartani középiskolákba.

Minden évben megrendezésre kerül egy un. Műszaki Szakmai Nap és egy évet záró az bankett, mely közösségformáló szerepe mellett ugyancsak elengedhetetlen ahhoz, hogy tagjaink közvetlenebb kapcsolatot alakíthassanak ki tanáraikkal valamint az iparból érkező szakemberekkel.


Elérhetőség:

Műszaki Szakmai Kollégium 2400 Dunaújváros, Dózsa Gy. Út 37.

Szakmai Kollégium elnöke: Ondrésik László (ondresik.laszlo@gmail.com)Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium (PKSZK)

A Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium célja a Dunaújvárosi Főiskola Mérnöktanár, Kommunikáció és Média szakos hallgatóinak összefogása, továbbá ezen hallgatók számára az iskolán kívüli szakmai és tudományos munka segítése, koordinálása és szervezése. Lehetőséget ad arra, hogy magas szintű tudományos munka kifejtésére legyen lehetőség mind a kommunikáció, mind pedig a pedagógia területén, továbbá hogy gyakorlati és készségnövelő ismeretekkel gazdagodjanak a főiskolás évek alatt. PKSZK többek között szakmai napokat, előadásokat illetve előadássorozatokat, valamint tanulmányi kirándulásokat szervez.


Elérhetőségük:

Helye: 33-as kollégium, 2400 Dunaújváros, Dózsa György út. 33.

Elnök: Varga Anita

Telefon:


DF ÖNTEVÉKENY KÖRÖK

Öntevékeny kör, amely a főiskolások életét hivatott megörökíteni. Ez a jókedvű baráti társaság egymástól tanulva sajátítja el a fényképezés fortélyait. Tehát nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy tagja légy a Fotókörnek. Nálunk megtanulhatod a hagyományos és digitális képkészítés és ki/átdolgozás rejtelmeit.
Vezető: Pintér Zsolt
Tel.: 20/579-5131
 
 
OMBKE Főiskolai Diákegylet
Az OMBKE Főiskolai Diákegylet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület diákegyleteként alakult meg 1995-ben. Célja a kohó- és anyagmérnök hallgatók szakmai tanulmányainak elősegítése előadások és szakmai kirándulások keretében, továbbá a Kohász szak összefogása és selmeci diákhagyományaink ápolása.
Vezető: Horváth Zsuzsanna
Tel.: 30/464-8325
 
 
Szomjas Tevék Rögbi Klub
Még nem ismered ezt a népszerű sportot, ami a világon a harmadik legnézettebb sportág, akkor itt a remek alkalom, hogy megismerd és kipróbáld magad mire vagy képes.
A rögbi egy tiszta férfias kemény sport, ahol a játékosok egymásra vannak utalva, ugyanis itt csak hátrafelé lehet passzolni a labdát ezáltal folyton segíteni kell a társunkat. Itt ne keress sisakot, sem vállvédőt, ez nem amerikai foci. Szükség van magas, alacsony, vékony, duci, gyors, vagy erős egyszóval minden paraméterű és képességű játékosra. A csapat két nagy egységből áll, a 8 tolongás játékosok és a 7 futóból. A mérkőzés 40 perces félidőkből áll, a játékterület is akkora mint egy focipálya. A tolongásjátékosok rövid passzokkal, nagy ütközésekkel haladnak előre, s mikor szerelik a labdás játékost, akkor mindkét csapat toli játékosai küzdenek a földön a labdáért, majd az irányító játékba hozza a futókat, akik gyorsak és hosszú passzokkal különféle cselekkel haladnak előre, és ha szerelik a labdát birtoklót, újra a tolongások birkóznak meg a labdáért, majd ez ismétlődik míg el nem érik a célterületet. Van bedobás is ha a labda elhagyja a játékteret A sérülésektől sem kell tartanod, hiszen azok száma is elenyésző és semmivel sincs több sérülés mint bármely hasonló labdajátékban. A főiskolai bajnokságban is szerepel az újvárosi csapat és a százhalombattai csapat színeiben a magyar bajnokságban is részt vehetsz. A Főiskolai kupa a rövidített és létszámcsökkentett 7-es rögbi szabályai szerint van megrendezve. A szabályok és a pálya mérete ugyan az, viszont csak 3 tolongás és 4 futó küzd a győzelemért és egy félidő is csak 7 perces. Ha felkeltettük érdeklődésed, és szeretnél tagja lenni a Dunaújvárosi Szomjas Tevék Főiskolai Rögbi Csapatnak, vagy csak mozogni és jó társaságban vidáman edzeni, akkor keress minket bátran. Gyere le egy edzésre és ismerkedj meg a csapattal és a sportággal. Edzésre hozz magaddal egy stoplis vagy edzőcipőt és egy játszós ruhát.
Hol? Dunaújváros Kádár-völgyi Sportcentrum (Lórántffy pálya).
Mikor? Szerdánként 18h-tól.
Böröndi Tamás vezetőedző: 0670 317 91 93
szomjastevek@gmail.com
 
Stúdió 106
A Dunaújvárosi Főiskola legrégebbi öntevékeny köre a Stúdió 106, amely a működését 1969-ben kezdte!
Tevékenységeink:
- A főiskola rendezvényeinek hangosítása.
- Nagyobb rendezvények esetében a szervezés támogatása, valamint önálló Stúdió 106-os bulik, vetélkedők teljes körű szervezése, bonyolítása.

Egyik legnagyobb rendezvényünk a Főiskolai Napok alatt a Soxak vetélkedő.
- A kollégiumban kiépített videó-hálózaton rendszeres adások sugárzása.
- Kollégiumi rádió üzemeltetése, műsorkészítés.
- Események rögzítése videokazettára vagy akár CD-re.
- Videó anyagok feldolgozása, vágása.
- Minden évben megrendezzük az SBT-t (Stúdiósok Baráti Köre Találkozó), amin a már végzett hallgatókkal, stúdiós alapító tagokkal is lehet találkozni. Közülük néhányan ma már a Magyar Rádiónál, újságoknál, illetve helyi médiumoknál töltenek be fontos tisztségeket. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és tagja szeretnél lenni öntevékeny körünknek, akkor feltétlenül keress meg.
Vezető: Petrovics István

 

Eseménynaptár