archive

INTÉZMÉNYFEJLESZTÉS

2014. február 05.
A Dunaújvárosi Főiskola nagy ívű fejlesztéseket valósít meg az infrastrukturális ellátottság területén. Az elmúlt tíz évben, tízmillió forintos beruházással megteremtettük annak az infrastruktúrának az alapjait, amely már valóban egy európai felsőoktatási intézményhez méltó. Intézményünk a már eddig is egymás szoros szomszédságában lévő belvárosi oktatási, gyakorlati és kollégiumi épületeivel létrehozott egy korszerű főiskolai várost, egy európai campust.
 
A közelmúlt fejlesztései
A DF térképe 2004-ben
A főiskola meglévő épületeinek folyamatos felújításával igyekszik olyan feltételeket teremteni hallgatóinak és oktatóinak, amely méltó a felsőoktatás szelleméhez és nívójához. Az 1953-ben átadott főépület külső homlokzatának rekonstrukciója 1999-ben, a nagyelőadók, tanszéki helységek, irodák, tanácsterem, folyosók, lépcsőház és az aulák felújítása, valamint a vizesblokkok korszerűsítése 2006-ben már megtörtént. Az alagsorban hangulatos Diákcentrumot és Elektronikus Információ Szolgáltató kabinetet alakítottunk ki. Az Informatikai épület tetőtérrel bővült, homlokzata új arculatot kapott, parkjának egyrészében zárt parkoló épült. 2006-ban a mozgáskorlátozottak és gyengén látók számára is minden konforttal - felhajtó rámpa, lift, pontírásos liftgombok, emelt- és tanteremszámok -, kényelmesen használhatóvá tettük. Hamarosan befejeződik teljes felújítása is. A Duna-parti csónakház területének rehabilitációja folyamatban van.
 
C-épületek
A szomszédos Kallós Dezső utcai volt Parmalat épületeinek átalakításával 2002 szeptemberétől a Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék laboratóriumai, az Idegen Nyelvi Intézet, a DF Nyelviskola, valamint az ITK Origó és Pannon nyelvvizsgahely már itt működik. Az itt működő helyi kereskedelmi rádióval (Rádió 24, FM 102,9 MHz) kötött együttműködés keretében megteremtettük a média szakirányos hallgatók szakmai gyakorlatához szükséges feltételeket. A multimédia rendszerekkel együtt a rádióstúdió is a Kallós Dezső utcában, az új Déri János Médiacentrumban kapott helyet. 2007-től itt épül meg a DF vendégháza és a Gépészeti Intézet műszaki gyakorlati csarnoka is.
 
Campus-fejlesztés
A DF térképe 2006-ban
Elsőként hat állami felsőoktatási intézmény, köztük a Dunaújvárosi Főiskola vehetett részt a PPP (Public Private Partnership) campusfejlesztési programban, ahol a kormány az állami szolgáltatások ellátásába a magántőke bevonását is lehetővé teszi. A Magyar Universitas Programban szereplő, az intézmények számára szigorú kötelezettségvállalásokat tartalmazó 4 milliárdos beruházási megállapodást 2005. tavaszán írtuk alá. A vállalás húsz éves elkötelezettséget jelent évi 221 millió forinttal, aminek csak a felét biztosítja az OM, a másik felét szigorúan a DF-nek kell kigazdálkodnia.
Mint ismeretes, a Dunaújvárosi Főiskola hallgatói létszámemelkedése a rendszerváltozás óta a tízszeresére emelkedett, amit az oktatási infrastruktúra fejlesztése nem tudott követni. A főiskola komoly bővítési szándékát jelezte a 2004. év elején eredményesen lezárult volt fonoda épületére kiírt építészeti tervpályázat, amelyben regionális könyvtár, nagy előadó és konferenciaterem, 40 laboratórium, tv-stúdió és egy sportcsarnok is szerepelt. Intézményünk történetének eddigi legnagyszabásúbb építkezése kezdődhetett meg ezzel.

A fejlesztés állomásai 2006-ig
2002 márciusában került tulajdonunkba a Táncsics M. utcai főépületünk melletti volt fonoda hatalmas, négyezer négyzetméteres csarnoka. A főiskolai nyomda és a jegyzetbolt 2003 óta már itt működik, az A-épületre keresztelt ccodálatos létesítmény 6500 m2-én megépült laborszárnyat, tv-stúdiót, könyvtárat és a 380 fős nagyelőadót 2006 szeptemberében vehettük birtokba. 2007-ben a további 1500 m2-en elkészül a sportcsarnok és a konferenciaterem is.
A főépület előtti sportpálya helyén Dunaújváros önkormányzatával összefogva, egy elliptikus alakú, vízjátékkal szórakoztató szökőkutat, térkövezett, hangulatos közparkot építettünk bio-tóval, sok-sok paddal, növénnyel és pergolákkal. Hozzájárulva a szomszédos Kádár-völgyi sportpálya korszerűsítéséhez - ékszakai világítással is működő műfüves kispályás labdarúgó pályát és két softcort borítású teniszpályát -, sporttevékenységinket 2005 óta már ott folytatjuk.
 

 
Fejlesztéseink 2007-ben

DF Sportcsarnok
A PPP-beruházásoknak köszönhetően jövő évben átadjuk a televíziós közvetítésekre is remekül használható, nemzetközi mérkőzésekre is alkalmas DF Sportcsarnokot az új A-épületben. Emellett gondoskodunk arról is, hogy hallgatóinknak egészségesen szórakoztató programokat kínáljunk.
 
DF Szabadidő- és Fitness Centrum
A jelenlegi, eddig meglehetősen méltatlan körülmények között múködő Dózsa György út 35. szám alatti Gépészeti Intézetünk a most felavatott laborszárnynak köszönhetően részben már elköltözött, így ezen a területen lehetőségünk nyílt rá, hogy szabadidő- és fitness centrumot építsünk.
 
Városi gyorsétterem és söröző
Szintén viseltes állapotban van, s ki is nőttük már a hallgatóink által Menzaként emlegetett főiskolai éttermet, ezért szándékaink szerint már a jövő tanévben egy kétszintes városi gyorséttermet és sörözőt látogathatunk majd a helyén, amely kulturáltan szolgálja majd ki a három és fél ezres nappali, illetve a kétezer főt számláló levelező tagozat diákjai mellett a város igényeit, és konferenciavendégeinket is.
 
DF vendégház
Kallós Dezső utcai területünkön igényes, tizenkét hotelszobát kínáló szállást építünk, amely kiváló gyakorlati terepet nyújt az idegenforgalmi szakmenedzser szakon tanuló hallgatóinknak is.
 
Műszaki gyakorlati csarnok
A Kallós Dezső utcai területünk hátsó udvarán, a meglévő hatalmas raktár átépítésével a gépészmérnök hallgatók számára, a nagyobb hely igényű gyakorlati képzésekhez biztosítunk megfelelő körülményeket.
 
Újabb területvásárlás, Regionális Tudásközpont
2007-ben már nem kell nagyot kerülnünk, hogy a főépületből a Kallós Dezső utcai épületeinkhez eljussunk. Az A-épület és a Déri János Médiacentrum közötti terület megvásárlásával biztosított lesz a gyalogos közlekedés. A megvásárlás alatti területen pedig pályázatunknak köszönhetően megkezdhetjük a RET, vagyis a Regionális Tudásközpont építését is.
 

Informatikai háttér

adatkozpont1Bár a DF informatikai hálózata már most is korszerű alapokon nyugszik, folyamatos a továbbfejlesztése, ami elsősorban a belső gerinc sávszélességének növelésében, újabb szolgáltatások bevezetésében nyilvánul meg. Az Internet hozzáférést is adó kizárólag oktatási célú számítógépek száma az intézményben 870 db, amellyel így az egy főre jutó számítógépek számában a felsőoktatási intézmények között a DF előkelő helyet foglal el.
 
A főiskola külső kapcsolatait a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) program hálózatához 2x1 Gbps kapacitású vonal szolgálja ki, ami a jelenlegi forgalom követelményeinek megfelel és kiváló Internetelérést biztosít. A hálózaton a hang-adat integráció következtében a felsőoktatási intézmények nagy részébe ingyenesen lehet telefonálni az intézményi vezetékes telefonkészülékekről.
A Campus minden épületében (kollégiumok kivételével) és a környező tereken vezeték nélkül lehet a hálózathoz kapcsolódni. A főiskola ad helyet a felsőoktatási-kutatói adathálózat egyik fontos csomópointjának, itt került elhelyezésre az országos elosztott háttértár kapcitás egyik 240 TB-os egysége, mely a felsőoktatás/kutatás/közgyűjtemény felhasználóinak és a szuperszámításteknikai eszközök alkalmazóinak ad háttértár kapcitást.
 
A DF Informaikai Szolgáltató Központja tölti be az NIIF hálózat egyik regionális központjának szerepét, koordinálja az intézmény részvételét az NIIF projektjeiben és képviseli a DF-et a HUNGARNET egyesületben. A főiskola alapító tagja az EdiID projektnek, amely egy föderatív elven működő identitásszolgáltató rendszer, az oktatói/hallgatói azonosítást és szolgáltatás igénybevétel lehetőségét nyújtja intézményektől független módon.
A DF számos pályázaton eredményes résztvevőként hozzájut azokhoz az eszközökhöz és szolgáltatásokhoz, melyeket az egyéb felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek is elérhetnek. A legutóbbi videókonferenci pályázat eredménye a DF-re költöztetett két professzionális HD videokonferencia rendszer, amellyel akár belföldi, akár külföldi partnerekkel stúdió minőségű kép- és hangkapcsolatot lehet létrehozni. Ezzekel együtt a DF-en öt fixen telpített videokonferencia rendszer üzemel.
 
adatkozpont2"A Közép-dunántúli Régió virtuális szellemi élete" c. HEFOP-projektnek köszönhetően elkészült a campus négy épületét összekötő kettős optikai gyűrű, melynek átviteli kapacitása a szokásos hálózati sebesség 2000 szerese.
A Táncsics Mihály utcai új A-épület laborszárnyában 816, az új könyvtár területén 270 darab számítógépes végpont került felszerelésre, korszerű aktív-eszköz kiszolgálással.
A TV-stúdió vezérlőjében elhelyezett médiaszerver és hozzá tartozó nagy kapacitású háttértár biztosítja a kép és hanganyagok hálózaton történő továbbítását az intézmény minden épületébe. Ez a technika élő adások vagy konferenciák interneten történő közvetítését is lehetővé teszi.
Valamennyi kollégiumi épület összes lakószobájában és közös helyiségeiben a főiskola helyi hálózatához kapcsolódó nagy sebességű hálózati végpont található, így a hallgatók saját számítógépeiket a lakószobákban használhatják.
A TIOP 1.3.1 pályázati keretben 2009-2011-között az informatikai infrastruktúra fejlesztésére több mit 500 millió Ft került. Ebből korszerű szolgáltatási megoldás - szerverkonszolidáció, hálózatmenedzsment eszközök, Campus szintű vezeték nélküli hálózati lefedettség, nyomtatási szolgáltatás és az új épületben (P épület) korszerű adathálózati infrastruktúra épült ki.
 

 
Kollégiumok

Kiemelt figyelmet fordítunk a kollégiumi igények kielégítésére, jelenleg is több különböző komfort fokozatú szállást tudunk biztosítani a kérelmezők közel hetven százalékának, 1450 főnek. 2001 óta a vállalkozói tőke bevonásával már három, a főiskola szomszédságában minden igényt kielégítő, kétszer kétágyas, fürdőszobás lakrészekből álló kollégiumi bérleményt üzemeltetünk, amelyek a YOUTH Hostel tagjaként is működnek.
3koli-mostSaját kollégiumaink átalakítása - amelyekben minden szobához fürdőszobát és WC-t is kialakítunk, tv és számítógép csatlakozást is kiépítünk - folyamatban van. Első ütemben már 2004 tavaszán az Oktatási Minisztérium állami felsőoktatási intézményei számára kiírt kollégium felújítási pályázatának köszönhetően, közel fél milliárdos beruházás után átadtuk a Dózsa György úti központi épületünket. A 2006/2007-es tanévben pedig teljes rekonstrukció után birtokba vehetik hallgatóink a két szomszédos épülettömböt is.

Eseménynaptár