archive

MELLearN Intenzív Szakmai Szeminárium

2016. december 09.

A MELLearN – Felsőoktatási Hálózat az Életen Át Tartó Tanulásért egyesület célja, hogy összekapcsolja a magyar felsőoktatási intézményeket, ahol a fő szervezőerő az élethosszig tartó tanulás eszméje. A MELLearN-nek számos magyar felsőoktatási intézmény a tagja, így többek között a Dunaújvárosi Egyetem is. Az egyesület jó kapcsolatot ápol a Magyar Rektori Konferenciával és a TEMPUS Közalapítvánnyal.

 

Az egyesület minden évben színvonalas szakmai konferenciát szervez, amelyen a tagintézmények képiselői kedvezményesen vehetnek részt. A konferencia után az előadások írott változata megjelenik az egyesület honlapján. Emellett a MELLearN más programokkal is igyekszik fenntartani a szakmai tapasztalatcserét a tagszervezetek és képviselőik között. Ilyen esemény volt a 2017. december 7-én megrendezett MELLearN Intenzív Szakmai Szeminárium.

 

A Szemináriumot Budapesten a TEMPUS Közalapítvány székhelyén szervezték számos tagintézmény képviselőjének részvételével. Az Intenzív Szakmai Szemináriumra a Dunaújvárosi Egyetem három oktatóját is meghívták előadónak, vagy szekcióelnöknek.

A Szeminárium a plenáris résszel kezdődött, ahol az EMMI, az ELTE, a SZE és a BGE képviselői mellett előadást tartott Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, a DUE oktatási és általános rektorhelyettese. A rektorhelyettes asszony az intézményünkben folyó széles körű munkát, a hallgatói sikeresség támogatását, valamint a más intézményekben megtalálható lemorzsolódás csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat mutatta be. Előadásának címe: „Intézményi válaszok a hallgatói lemorzsolódás csökkentésére a felsőoktatásban” volt.

A rendezvény második felében műhelymunka zajlott: a résztvevők több műhely-téma és szekció között választhattak. Ebben a részben vezette az egyik szekciót Cserné Dr. Adermann Gizella, a DUE Tanárképző Központjának oktatója, melynek témája: „Tananyag-fejlesztés partnerségben és a VPL/RPL modellek alkalmazásának kihívásai. A hatékony oktatásszervezés kihívásai és jelenségei.” A tanárnő egy pilot projektet mutatott be „Képzők képzése: egy egyetem és egy állami tulajdonú ZRT együttműködése a felnőttképzés területén”címmel, mely projektnek a célja az volt, hogy a cég dolgozói felnőttoktatói és módszertani ismeretekre tegyenek szert.

A program a Plenáris záró eseménnyel fejeződött be, melyen az egyes témakörökhöz kapcsolódóan a MELLearN által felkért neves előadók fogalmazták meg kulcsfontosságú (keynote) gondolataikat. A Plenáris záró esemény levezető elnöki posztjára Dr. Szabó Csilla Mariannát, a DUE Tanárképző Központjának főigazgatóját kérte fel az egyesület ügyvezető elnöke.

A MELLearN Intenzív Szakmai Szemináriumán tehát a szakmai kapcsolatok ápolása és további építése, valamint más felsőoktatási intézmények tapasztalatainak és jógyakorlatainak meghallgatása mellett lehetőség nyílott arra is, hogy bemutassuk a többi felsőoktatási intézménynek a Dunaújvárosi Egyetemen zajló innovatív projekteket és kezdeményezéseket.

Eseménynaptár

Hírarchívum

UjSzechenyiTerv

MoMegujul

CimerNFU


TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0051