archive

(Baross) REG_KD_09-1-2009-0018

Hősokk kamra K+F alkalmazása az élettartam-kutatás terén a Dunaújvárosi Főiskolán

Az eredmények tudományos, műszaki tartalmának bemutatása


Az élettartam-kutató laboratóriumunk már önmagában is unikális, hiszen a beszerzés előtti berendezéseinkkel – termikus és mechanikus terhelésre alkalmas berendezés egy nyolccsatornás és egy tizenhat csatornás szabályozási lehetőséggel - is olyan tesztkörnyezetet tudunk biztosítani, amelyhez hasonló még kettő van Európában – szabad kapacitással kutatóhelyek számára. Tehát 1000 km-es körben nincs ilyen elérhető tesztkörnyezet. A Valeo-nak ugyan van ehhez hasonló berendezése, de azon kizárólag saját termékeit teszteli.

A hő-sokk kamra beszerzésével kiszélesítettük az élettartam-kutató laboratórium gyötrési palettáját, és így egy újabb területtel bővült a kutatási területünk. Az alkatrészek meghibásodását, károsodását okozó termikus igénybevételek során bekövetkező változásokat, igénybevételeket numerikus analízissel is alátámasztjuk, ill. előzetes analízissel megmondjuk, hogy hol várható meghibásodás. A technológia a világszínvonalat képviseli. A technológia alkalmazásával a károsodás és hibaképződés folyamata időtartamának több nagyságrendbeli csökkentése által magas hozzáadott tesztelési érték elállítása a cél. Továbbá, a korszerű anyagokat felhasználó eljárások és módszerek kidolgozása, ezzel környezet és anyagtakarékos megoldások megvalósítása.

Műszaki-tudományos eredmény a gyártási folyamat komplex szimulációja révén próbagyártások racionalizálása, anyag- és energiaveszteség csökkentése, korszerű terméktípusok kifejlesztése, nagyobb hozzáadott értékű, környezetbarát termékek gyártásának bevezetése, ill. előkészítése.

A hő-sokk gépben egy 300 l-es kamrát egy liftes szerkezet egy 50-220 oC-os térből -80-+70 oC térbe mozgatja. A beszerzett eszköz 1000 ciklust tud végrehajtani leállítás nélkül.

Mellékelünk egy mérési jegyzőkönyvet a gyötrések dokumentálására - 1. melléklet.

A berendezés elhelyezését, ill. beüzemelését a 2. melléklet illusztrálja.

A hallgatók az új berendezést időtartományban programozhatják, mellyel gyakorlatot szerezhetnek az ilyen és hasonló berendezések működéséről.


Összefoglaló adatok

Elnyert támogatás:
34.922.000 Ft
Megvalósítás ideje:
2010. május - 2012.január
Projekt azonosító kódja:
(Baross) REG_KD_09-1-2009-0018
Kedvezményezett neve:
Dunaújvárosi Főiskola
Projekt vezetője:
Dr. Jenei István

    Eseménynaptár