archive

A DF idegen nyelvű képzéseiről

Milyen idegen nyelvű képzések vannak a DF-en?

Alapképzésben angol nyelven jelenleg az alábbi szakok elérhetőek a főiskolán:
 • Anyagmérnök BSc (Material Engineering BSc)
 • Gazdálkodás és Menedzsment BA (Business Administration BA)
 • Gépészmérnök BSc (Mechanical Engineer BSc)
 • Kommunikáció és Média BA (Communication and Media BA)
 • Mérnök informatikus BSc (Computer Engineer BSc)
 • Műszaki menedzser BSc (Technical Management BSc/Engineering Business Management)


Mesterképzésben angolul induló szakunk:

 • Mérnöktanár MA (Engineering Teacher MA)
 • Gépészmérnök MSc (Mechanical Engineering MSc)

Milyen megfontolásból indultak idegen nyelvű képzések?
A Bologna-folyamatnak köszönhetően kezd kialakulni az egységes európai tanulási tér, melynek a Dunaújvárosi Főiskola (DF) is aktív szereplőjévé szeretne válni. A folyamatosan bővülő magyar nyelvű képzési kínálat mellett, az idegen nyelvű képzések beindítása a piac igényeire reagáló fejlődési folyamat szerves része. A DF oktatási és tudományos-kutatási életének szempontjából is stratégiai fontosságú kérdés a képzési struktúra folyamatos és minőségi fejlesztése, melynek egyik kulcsfontosságú eleme az idegen nyelvű képzés.
 
Trojka - spring, 2006Honnan számít jelentkezőkre a főiskola?
A képzésekre elsősorban külföldi hallgatók jelentkeznek, de várjuk a magyar hallgatók érdeklődését is. 2006-ban egy kínai ügynökségen keresztül érkező 26 kínai valamint a Donbass Ipari Szövetség Dunaferr Zrt., a Donbass Állami Műszaki Egyetem és a DF hármas együttműködésének köszönhetően 20 ukrán hallgatóval indult az angol nyelvű oktatás. Idővel a kereslet és a kínálat is bővült, így minden félévben újabb és újabb külföldi hallgatók kezdik meg tanulmányaikat a főiskolán. Jelenleg a legtöbb diákunk Brazíliából, Kamerunból, Kínából, Nigériából ésTörökországból érkezik.
 
Hogyan lehet informálódni a kurzusról?
A Dunaújvárosi Főiskola angol nyelvű honlapján lehet a szükséges információkat megszerezni a képzésekről (pl. tantervek, tárgyleírások, felkészítő félévek képzésének bemutatása, hallgatói tájékoztató stb.), illetve magáról az intézményről és a főiskolai életről.
A képzések szervezésében a DF Nemzetközi Kapcsolatok Irodája tevékenykedik.
Tel/Fax: (+36) 25-551-211
2401. Dunaújváros, Táncsics M. u. 1/A (főépület, földszint) Pf. 152
 
A főiskolán folyó angol nyelvű képzésekről nyomtatott formátumú információs kiadványok is elérhetők.
 
Mi a képzés célja? Erőssége? Miért tudjuk ajánlani a külföldieknek?
A képzés célja akkreditált és európai szintű ismeretek átadása a jelentkezett hallgatóknak, akik az így megszerzett versenyképes tudás birtokában bárhol el tudnak helyezkedni a világon.
A képzés erősségei:
 • a magyar és nemzetközi normákhoz, illetve a piac igényeihez igazított tantervek és tárgy tematikák;
 • az angol nyelv felsőfokú, a szakma gyakorlásához szükséges szintjének elsajátítása;
 • gyakorlatorientált képzés, melyet többek között a térség üzleti-, magán-, és közszférájával kialakított szoros kapcsolat és együttműködések tesznek lehetővé;
 • a képzést támogató európai szintű infrastrukturális feltételek, folyamatosan bővülő és megújuló campus, professzionális laborok, előadótermek, könyvtár, kollégium stb.).
 • A képzés a külföldi hallgatók számára ajánlható a felsorolt erősségeken túlmenően, a képzés maximálisan nemzetközi jellege és a multikulturális környezetben történő tanulás miatt is. A Dunaújvárosi Főiskola Magyarország legújabb logisztikai központjában, az M6 és a 2007-ben átadott Duna-híd, valamint a hallgatóbarát város belvárosában lévő campus, és a fővároshoz való közelsége is vonzóvá teszi képzésünket a külföldiek számára.
Peace!
Kik vesznek részt oktatóként a programban?
A képzésben elsősorban a főiskola főállású és óraadó angol szaknyelvet is beszélő oktatói vesznek részt. Több európai felsőoktatási intézménnyel fennálló Erasmus kapcsolatoknak köszönhetően várjuk vendégoktatók érkezését is.
 
Milyen elhelyezkedési esélyei/lehetőségei lehetnek a diplomásnak a program elvégzése után?
Hallgatóink a legkorszerűbb eszközháttérrel - partnereinknek is köszönhetően a SUN- és CISCO informatikai-, az Omron ipari automatizálási-, Siemens mobiltechnológiai-, SKF Svéd Golyóscsapágy-, FESTO pneumatikai-, Bosch élettartam-kutató- a Gleeble nano-tehcnológiai-, CAD-, CAM-, CNC-, a japán JICA környezetvédelmi laborokban és az Apple-, Olympus, TV2/inter@aktív média labor és tv-stúdiójában, valamint regionális rádiónkban - komplex ismereteket, készségeket sajátíthatnak el a jelenleg folyó angol nyelvű képzéseinken is, amelyek sikeresen ötvözik a gazdasági, műszaki, informatikai és kommunikációs területek ismeretanyagait.
Ennek az interdiszciplináris jellegnek, és az angol nyelven folyó képzésnek köszönhetően, a diplomások elhelyezkedési lehetőségei akár hazánkban, akár külföldön a verseny-, illetve a közszférában is keresettek.
 
Interculture communicationAz idegen nyelvű képzésre érkező külföldiek segítése a beilleszkedésben
A Dunaújvárosi Főiskolán a diákéletet meghatározzák a több mint kétszázhetven éves selmeci diákhagyományok, melyek rendkívül összetartó közösségé kovácsolják a főiskola hallgatóit és oktatóit. Ebbe a közösségbe érkeznek meg külföldi hallgatóink, akik a magyar nyelvű képzésben tanuló diáktársaiktól, csak úgy, mint oktatóiktól, minden segítséget megkapnak a beilleszkedéshez. A DF Nemzetközi Kapcsolatok Iroda, a Hallgatói Önkormányzat és a Kerpely Kollégium külön megbízott munkatársaival, szervezett programokkal segíti a hallgatók beilleszkedését, akik a DF-es diákéletet várhatóan hazájuk kultúráját is bemutató programokkal teszik mostantól színesebbé.
 

  Eseménynaptár